Najprostszy przepis na mrożoną kawę

Totalnie uwielbiam kawę mrożoną, tak bardzo, że pewnie mogłabym pić ją litrami. Jednak w kawiarniach jest dość droga, a przygotowanie jej w domu zbyt pracochłonne. Albo też głośne. Ugh, jak ja nienawidzę tego huku, jaki wydają rozdrabniane kostki lodu! Od czasu do czasu lubię też poeksperymentować w kuchni. I właśnie tak wpadłam na genialną kawę z dwóch składników. Jest pyszna, chłodna i po prostu perfekcyjna. Jesteście ciekawi, co tym razem wymyśliłam?

Zapraszam!

Aby przygotować moją mrożoną kawę, potrzebujecie jedynie kostek lodu zrobionych z espresso oraz mleka. I ewentualnie cukru, jeśli lubicie słodkie napoje.

Pierwszy krok to zrobienie espresso. Możecie sami dostosować jego moc i ilość. Jeśli chodzi o mnie, w moim ekspresie zrobiłam najsłabsze oraz średnie, tak aby wystarczyło na sześć kostek. Oczywiście, gotową kawę musicie zamrozić.

Gdy kostki będą już gotowe, wystarczy wrzucić je do szklanki i zalać mlekiem. I właściwie to już jest gotowe do picia.

Ale jeśli zamierzacie dodać jeszcze cukier, to osobiście polecam zamieszać go w odrobinie gorącej wody. Wtedy o wiele łatwiej i szybciej się rozpuści. Taki roztwór wystarczy dolać do kawy i ją zamieszać.

I to wszystko! Proste, prawda?

Dajcie znać, czy wypróbujecie ten przepis i jak wam posmakuje!

Komentarze

Prześlij komentarz